Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Μαρούβιο - Marrubium Peregrinum

 Κείμενο και εικόνες από

Το Marrubium peregrinum (σάρωμα,κανδήλι, σκυλόχορτο) είναι περιορισμένο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μαζί με ορισμένες περιοχές στην Τουρκία. Marrubium (που σημαίνει"πικρός χυμός") είναι ένα γένος 40 περίπου χνουδωτών φυτών, επτά εκ των οποίων εντοπίζονται και στην Ελλάδα.
Το Marrubium peregrinum, ξεχωρίζει έντονα απ΄ την υπόλοιπη βλάστηση με το ανοικτό λαμπερό πρασινο-γκρι χρώμα του, γι αυτό και του έχει δοθεί το όνομα ξένος/ ταξιδιώτης (peregrinum). Τα μικρά, άτονα, λευκά λουλούδια του, σχηματίζουν δακτυλίδια γύρω απ΄ τους μίσχους. Πρόκειται για μία πολυετή πόα που σχηματίζει μικρό θάμνο και βρίσκεται να φυτρώνει σε ηλιόλουστα πετρώδη λιβάδια. Είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς στη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι υπέργειοι βλαστοί του ξηρένονται και δεν απομένουν παρά ελάχιστα αφανή φύλλα στο έδαφος. Είναι βότανο γνωστό κυρίως για την αντιοξειδωτική του δράση. Αρκετή επισκεψιμότητα από τις μέλισσες δίνοντας νέκταρ όπως και όλα τα φυτά βέβαια της οικογένειας στην οποία ανήκει (Χειλανθή - Lamiaceae).


1 σχόλιο:

Βάζα για μέλι είπε...

Παιδιά πρόσφατα έφαγα μέλι από αυτό το μέλι. Μου το έδωσε ένας παραγωγός στη Θεσσαλονίκη δεν ήξερα ότι υπήρχε και έμεινα άφωνος. Ψάχνοντας στο ιντερνετ για αυτό το φυτό έπεσα επάνω στο Blog σας και έχω να πώ ένα μεγάλο μπράβο για το blog σας γιατί τόσο καλό blog με τόσο πολύ ανάλυση νομίζω ότι δεν υπάρχει.