Αφόδελος με άνθη και μπουμπούκια. |
Τα μπουμπούκια πριν ανθήσουν. |
Χέρσο έδαφος με Ασφόδελους. |
Κατά την μυθολογία αποτελούσε έμβλημα του θεού Διόνυσου. Οι Αρχαίοι Έλληνες το είχαν σαν σύμβολο πένθους και όπως αναφέρει ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» έσπερναν τον ασφόδελο στους τάφους, γιατί νόμιζαν ότι οι ψυχές τρέφονταν με τους κονδύλους τους. Έλεγαν ακόμα ότι οι πεθαμένοι άνθρωποι κατοικούν στον «Ασφόδελο Λειμώνα», λιβάδι με ασφόδελους που βρίσκεται στον Άδη. Τα λουλούδια του αποτελούσαν πρότυπο λησμονιάς. Το φυτό φέρει όλα τα φύλλα στη βάση του, γραμμικά όμοια με τους νάρκισσους.
Μεταξύ των φύλλων φύεται ένα στέλεχος που τελειώνει στην κορυφή σ' ένα σύνολο βότρυων με άνθη αρκετά εντυπωσιακά κωδωνοειδή – αστεροειδή, λεπτά με έξη πέταλα.
Το μακρύ της στέλεχος όταν είναι στραβό, λένε ότι η χρονιά θα είναι κακή, αντίθετα αν είναι ίσιο η χρονιά θα πάει καλά. Επειδή είναι μαλακό παλιά τα παιδιά κατασκεύαζαν μ' αυτό ανεμόμυλους, που τους αναρτούσαν το καλοκαίρι πάνω στα δώματα.
Οι κατσίκες, λένε οι βοσκοί, όταν φάνε ξερά τα μπουμπούκια της ζαλίζονται πρήσκονται και μπορεί και να πεθάνουν. Με τα φύλλα της γέμιζαν στρώματα, ευτελές υλικό για τους φτωχούς.
Κατά καιρούς είχε χρησιμοποιηθεί ως συγκολλητική ουσία, για την παρασκευή αλκοόλ αλλά και ως αλοιφή κατάλληλη για κάθε πληγή.
3 σχόλια:
Καλημέρα . Αν το http://klemmenikipseli.blogspot.com/
είναι δικό σου τότε νομίζω πως πρέπει να ανοίξεις τα σχόλια στους ανώνυμους μόνο έτσι μπορεί να δοθεί καμία αξιόλογη πληροφορία σχετικά με τα κλεμμένα μελίσσια οποιουδήποτε. Τώρα έτσι όπως είναι μπορεί κάποιος να ξέρει και να έχει δει κάτι αλλά δεν θέλει και το όνομά του στο ίντερνετ.
Έχεις δίκιο. Δεν το είχα προσέξει!
Τα άνοιξα.
Δημοσίευση σχολίου