Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Ανοιξιάτικο Ρείκι ή Ασπρόρεικο


Το Ανοιξιάτικο Ρείκι (white heather/tree heath=Erica arborea) είναι αγγειόσπερμο, αυτοφυές αειθαλές θάμνος (με ένα τυπικό ύψος περί του 1-4m με πολυάριθμα μικρά άσπρα –κρεμ λουλουδάκια) ανήκει στην οικογένεια των Ερεικιδών (Ericacaea) του γένους Ερείκης (Erica). Το φυτό αυτό προτιμά όξινα εδάφη.Το ανοιξιάτικο ρείκι είναι ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα με εντυπωσιακή ανθοφορία, ανθεκτική στις βροχές. Προσφέρει νέκταρ και γύρη σε μεγάλες ποσότητες (άσπρη-κρέμ σε χρώμα) για την ανάπτυξη του μελισσιού και για πρώιμους τρυγητούς.Ανθίζει από μέσα-τέλη Φεβρουαρίου (παραθαλάσσια- ζεστά μέρη) μέχρι και τον Μάιο σε κάποια σημεία(ορεινά μέρη). Διεγείρει το μελίσσι για ωοτοκία δηλαδή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό λόγο της γύρης που προσφέρει. Αν έχει διάρκεια η ανθοφορία του και έχει ρίξει πολλές βροχές το φθινόπωρο και το επιτρέψει και ο καιρός την ώρα της ανθοφορίας δίνει αρκετό νέκταρ και αν περισσεύει στο μελίσσι μπορούμε να χτίσουμε και νέες κηρήθρες.
Πολλές φορές οι μελισσοκόμοι ενοχλούνται από το μπλοκάρισμα των πλαισίων από γύρη του ασπρόρεικο γιατί δεν αφήνει χώρο για γόνο και μέλι και έτσι για να ξεμπλοκάρει το μελίσσι τοποθετούν γυρεοπαγίδες.
Το μέλι της ρεικιάς είναι γλυκό σε γεύση και αρωματικό έχει κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα, πλούσιο σε θρεπτική αξία για τον άνθρωπο αλλά έχει μόνο ένα μειονέκτημα! Κρυσταλλώνει αρκετά γρήγορα σε διάστημα ενός μηνός και λιγότερο.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

aplla , wreo . prepei na ginonte kapoies teties enimeroseis gia mas tous arxarious. thanks miss karanika

Ανώνυμος είπε...

to meli apo reiki einai gluko?
den to nomizo

Λίτσα Καρανίκα είπε...

Λάθος κάνετε. Το μέλι απ το ρείκι ειναι γλυκο, αλλα πικριζει το μελι απ την κουμαρια. Ο περισσοτερος κοσμος εχει την λανθασμενη εντυπωση οτι πικριζει η ρεικια αλλα επειδη ανοιγει την ιδια περιπου εποχη η κουμαρια και δουλευουν οι μέλισσες στην κουμαρια, το μέλι παιρνει εστω και λιγο να δουλεψουν σην κουμαρια μια γευση πικρας...

Ulysses31 είπε...

το μέλι απο ρείκι είναι απίστευτα γλυκό και μάλιστα το προτιμώ ακόμα περισσότερο για το υποτιθέμενο μειονέκτημα του!όταν κρυσταλλώνει είναι απίστευτο σαν άλειμμα και φανταστικό στα γλυκά και στο τσάι!δοκιμάστε το!αξίζει!!δεν πικρίζει!!

Ανώνυμος είπε...

Το ρείκι είναι πολύ γλυκό μέλι. Η κουμαριά πικρίζει. Και γιατί είναι μειονέκτημα που κρυσταλλώνει; Αυτά τα λέτε και σε πελάτες; Σοβαρά τώρα;