Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Περδικάκι (satureja montana)

Περδικάκι (Το θυμάρι του βουνού)

Φωτό: kokkini-melissa
Αυτοφυές σε πετρώδη εδάφη και σε υψόμετρο πάνω από 1500μ, το περδικάκι δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη. Η ανθοφορία του ξεκινά τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και κρατάει μέχρι τέλος Αυγούστου. Το μέλι του είναι εφάμιλλο του θυμαριού.

Φωτό: kokkini-melissa
Το μέλι ελάτου σε συνδυασμό με το περδικάκι και τα άλλα άνθη του βουνού είναι ένα άριστο χαρμάνι.

Φωτό: kokkini-melissa


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

The last photo shows a completely different plant from the others!!!

IxNiLaTiS είπε...

Θα έρθω οπωσδήποτε!

Έδωσε δηλαδή φέτος το περδικάκι;

(Σου έχω στείλει πρόσκληση - άδεια για να γράφεις στο μπλόγκ. Την έλαβες; )

George είπε...

Στα Τζουμέρκα το λέμε και θρούμπι. Μαζί με ρίγανη και έλατο θεωρώ ότι είναι το καλύτερο μέλι, για εμένα καλύτερο από το θυμάρι.

Λίτσα η γαλαζούλα τι είναι; Μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία;

Λίτσα Καρανίκα είπε...

Καλησπέρα Meli- tzoumerka ναι μου ειπε και ο Νικος απο Αρτα οτι το λετε στα δικα σας μερη "θρουμπι" το περδικακι. Αλλα εγω ξερω το θρουμπι ως satureja thymbra. Την γαλαζουλα την εχω στο ιστιολογιο μου με φωτογραφιες και την επιστημονικη του ονομασια. Οπως ειπες οτι το λετε θρουμπι εσεις το περδικακι ετσι αλλοι λενε την γαλαζουλα ενα αλλο φυτο η το λενε ρουδι.....

Πάνο που μου εστειλες την προσκληση? Τωρα εκατσα να δω τα e-mail μου. (οσον αφορα τις επιστημονικες ονομασες που βαζω στα φυτα στο ιστιολογιο μου ειναι δισταυρωμενα αν ειναι σωστα αρα καλα εκανες και προσθεσες την επιστημονικη ονομασια διπλα απ το περδικακι γιατι τρομαξα να το βρω 2 μερες τωρα......ωστε να τα βρισκουν αμεσα οι μελισσοκομοι πιο ακριβως φυτο ειναι)

Λίτσα Καρανίκα είπε...

ok Πάνο τωρα ειδα το μηνυμα.....έκανα αποδοχη...φιλια!!!

IxNiLaTiS είπε...

Μακάρι ναι είσια σωστή, γιατί την την ονομασία (satureja montana)από το δικό σου μπλόκ την είδα :)

Στεναχωριέμαι γιατί ενώ είχα τα μελίσσια μου κοντά στα μέρη σας που ευδοκιμούν αυτά τα φυτά, δεν το γνώριζα, και τέλος Ιουλίου τα μετέφερα στην ξεραΐλα της Αττικής, και τα τάιζα αντί να μου δώσουν μέλια.

Λίτσα Καρανίκα είπε...

Επρεπε να τα αφησεις εδω....θα συντηρουνταν, δεν σημαινει οτι θα επαιρνες μελι αλλα θα κρατιοταν τα μελισσια σε καλη κατασταση παρα να τα ταισεις!